Home Forums Iseng dalam keluhuran LAGI TENTANG WAHABI/SALAFI Re:LAGI TENTANG WAHABI/SALAFI

#72187060
sukma wijaya
Participant

[b]NURYADIN tulis:[/b]
[quote](Ini saya ambil dari situs lain)

Saturday, January 21
HATI-HATI ULAMA SALAFI – WAHHABI

Antara orang kuat salafi-wahhabi ialah:-

1. Nasir Albani (geng salafi-wahhabi namakan dia \"Nasiruddin\");
2. Abdul Rahman Abdul Khaliq;
3. Muhammad Khalil Harras;
4. Abdul Aziz bin Baz (Mufti Saudi);
5. Abu Bakar al-Jazairi;
6. Hamd at-Tuwayjiri;
7. Muhammad Salih al-Uthaymin;
8. Muhammad Jamil Zaynu;
9. Salih Ali Fawzan.

Di Malaysia:-

1. Dr. Asri Zainal Abidin;
2. Rasul Dahri;
3. Hafiz Firdaus (mufti pilot kita);
4. Abdullah al-Qari bin Haji Salih (tapi tokoh ini tak menentu pegangannya);
5. Dr. Abdullah Yasin (khadam kedutaan Saudi yang anti mawlid);
6. Tuan Hassan Tuan Lah (mufti cyber kita);

Tapi mereka sudah tentu tidak mengaku berfaham Wahhabi, mereka lebih senang dengan nama salaf walaupun mereka hidup jauh dari zaman salaf. Ciri-ciri utama mereka ialah senang menyalahkan orang lain, suka membid`ahkan orang serta menyesatkan orang. Panutan utama mereka ialah Ibnu Taimiyyah, Ibnu Qayyim, Ibnu Hazmin, Syaukani, Syed Quthub, Syed Sabiq dan lain-lain yang sewaktu dengannya.

Saturday, January 21
Bumi Rata – Fatwa Bin Baz

Dalam zaman sains dan teknologi ini masih ada lagi individu yang berpegang kepada pendapat bahawa bumi ini rata dan menjadi pusat alam di mana matahari beredar mengelilinginya. Antara individu tersebut ialah mantan Mufti Saudi, Bin Baz. Bin Baz telah menulis sebuah risalah/buku di mana dia menukilkan nas-nas yang kononnya menyokong fatwanya bahawa bumi ini rata. Jodol risalahnya tersebut ialah \"al-Adillat an-Naqliyya wal Hissiyya \’ala Jarayaan asy-Syamsi was Sukuni al-Ardh\" (Dalil-dalil naqli dan hissi atas beredarnya matahari dan tetapnya bumi). Dalam risalah ini Bin Baz menyatakan bahawa bumi ini rata seperti piring dan matahari beredar mengelilinginya. Bin Baz yang buta ini sudah tentu belum pernah melihat bentuk bumi dari angkasa. Rasa-rasanya pihak Flat Earth Society sudah tentu gembira dengan sokongan mufti Bin Baz ini.

Ini contoh fatwa mengarut Bin Baz, banyak lagi sebenarnya fatwa songsang Bin Baz yang lebih dahsyat dari ini yang bersangkutan dengan agama. Bin Baz dah mati dan tetapi sejarah akan mengingatinya sebagai tokoh Wahhabi yang telah berbuat apa sahaja untuk menegak fahamannya yang serong tersebut. Sejarah juga akan ingat penindasan yang dilakukannya kepada ulama kita termasuklah menegah ulama kita mengajar bahkan memfatwakan ulama kita sebagai sesat, bahkan Buya Habib Muhammad al-Maliki al-Hasani pun tidak terkecuali daripada fatwa sesat Bin Baz ini.

Juga ada situs BLog yang saya rasa satu seperjuangan dengan kita.
http://bahrusshofa.blogspot.com/%5B/quote%5D