May 7, 2021

doa mendapat bimbingan guru y mursyid

Home Forums Forum Masalah Umum doa mendapat bimbingan guru y mursyid

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #152400863

  assalamualaikum habib. moga bib sekeluarga mendapat rahmat dan keberkatan daripada Allah. pertamanya, saya memohon maaf jika bib, kurang memahami bahasa saya kerna saya ini datangnya dari Malaysia. Disini saya ingin memohon tunjuk ajar daripada habib tentang beberapa perkara.

  1)Saya ini masih belajar dalam bidang sains di satu universiti malaysia. cumamya saya berasa sedih dan malu kerna amat jahil dalam bidang agama dan tiada peluang untuk belajar agama seperti mana habib. Jadi. saya sekarang dalam proses mencari guru y boleh membimbing saya tentang ilmu agama. ingin sahaja saya belajar dengan bib, ttp saya ini tinggal terlalu jauh nun di malaysia. Jd, saya ingin memohon habib mengajarkan saya doa dan amalan moga2 sy mendapat bimbingan dari guru y mursyid.

  2)Saya melihat bahwa habib sugguh bermurah hati kerna bnyak mengijazahkan sanad amalan kpd pengunjung2 site ini dng mudah sekali. Saya juga terasa ingin memohon ijazah2 sanad amalan drpd habib, ttp saya merasakan diri ini tidak layak menerima ijazah itu bib. Jd jika tidak keberatan, sy jg ingin memohon ijazah hizb albahr dan ratib alhaddad. cumanya terpulang kpd habib sama ada ingin memberinya atau tidak, jika sy ini x layak, maka tidak mengapa.

  3)Saya ingin bertanya adakah pemakaian serban, jubah, syal serta pakaian seumpamanya juga perlu bersanad..?Jika ada, adakah orang2 y jahil dalam agama seperti saya ini layak menerimanya? Jika tidak keberatan, saya teringin sahaja memohon ijazah itu daripada habib kerna ingin memperoleh berkatnya berpakaian y mendapat ijazah.

  Itu sahaja buat masa ini habib, moga Allah mengurniakan ganjaran yang besar buat habib dan seluruh keluarga. Saya juga mohon maaf jika permintaan saya diatas keterlaluan. assalamualaikum bib.

  #152400869
  Munzir Almusawa
  Participant

  Alaikumsalam warahmatullah wabarakatuh,

  kebahagiaan dan Kesejukan Rahmat Nya semoga selalu menaungi hari hari anda,

  Saudaraku yg kumuliakan,
  1. saya sarankan anda mengamalkan doa Nabi Khidir as, kalau bisa setiap hari dibaca, boleh kapan saja, pagi, siang, sore atau malam.
  tex nya ada di forum tanya jawab ini di : file asip > doa Nabi Khidir as.

  2. wajib bagi saya berbakti pada semua muslimin dan muslimat, membantu semampunya, dan saya siap mengijazahkan pada anda,
  saya ijazahkan pada anda Hizb AL Bahr dan ratib Haddad dan seluruh dzikir salafusshalih, semua doa Rijaalussanad dan semua doa dan dzikir dari seluruh para wali dan shalihin, munajat dan dzikir para Ahlusshiddiqiyyatul Kubra, kepada anda, Ijazah sempurna yg saya terima dari Guru Mulia kita AL Hafidh Al Musnid Alhabib Umar bin hafidh yg sanadnya muttashil pada segenap para ulama, muhaddits, para wali dan shalihin. Ijazah ini mencakup seluruh surat dalam Alqur’an, wirid, dzikir, amalan sunnah, dan doa Nabi Muhammad saw dan doa para Nabi dan Doa seluruh Ummat Muhammad saw, dan seluruh Hamba Allah yg shalih. semoga anda selalu dalam kemuliaan Dzikir dan Cahya Munajat mereka. Amiin.

  3. semua pemakaian asesoris sunnah tidak perlu ijazah, karena sudah Ijazah langsung dari Rasul saw pada ummatnya, namun jika dg ijazah dari para guru akan afdhal demi memperkuat hubungan dg Rasul saw, maka saya Ijazahkan pada anda.

  Demikian saudaraku yg kumuliakan, semoga dalam kebahagiaan selalu, semoga sukses dg segala cita cita,

  Wallahu a\’lam

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • The forum ‘Forum Masalah Umum’ is closed to new topics and replies.

Artikel Terpopuler

Artikel Terbaru