Home Forums Forum Masalah Umum Hati yang goyah

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #86830839

  Assalamualaikum.

  Semoga Allah SWT. selalu melimpahkan rahmatNya kepada Habib Munzir beserta keluarga dan para muslimin…Amiin

  saya mempunyai hati yang goyah dan seringkali lalai daripada mengingati Allah S.W.T
  Ada masanya saya begitu sedih mengenang jiwa yang suka alpa daripada merindui Allah dan mau sekali dikasihani oleh yang Maha Mengasihani supaya sentiasa memeluk jiwa ini. Di masa remaja saya pernah membuat dosa dan dosa ini menghantui saya.

  Saya sedar saya orang yang banyak salah, tiada kemuliaan kepada sesiapa yang dimusuhi Allah. Tapi saya yakin dan mengharap Kasih Sayang Rabbi, hati saya begitu sedih & takut bila bermimpi bertemu kekasih yang suci, Nabi Muhammad S.A.W dimana saya difahamkan bahawa ketika saya melakukan dosa, Nabi tercinta dan para sahabat mengetahuinya. Saya tidak berdepan secara langsung dengan Nabi, hanya melihat baginda dari belakang – sosok badan yang sangat indah – tidak terlalu muda atau tua, sederhana tinggi dan seakan bercahaya (sungguh saya amat takut ini bisikan syaitan).

  Yang dirahmati Allah, Syeikh kadir Al-jailani juga ada disisi Nabi tercinta seakan selaku penjaga baginda, syeikh Kadir bertubuh tinggi daripada Nabi dan kurus memakai jubah merah bata. Dan saya ada melihat Habib duduk bersila tanpa berkata dikalangan para tetamu lelaki yang lain.

  Saya tidak berani memberi apa-apa kesimpulan pada mimpi ini kerana khuatir kepada hasutan-hasutan syaitan. Sesungguhnya, ilmu dan amal ibadah saya sungguh sedikit sekali.

  Tuhan, saya merasakan dosa saya masih tidak diampunkan, merasai ini pun saya masih goyah dalam menjalankan ibadah kepada Yang maha Mengetahui. Nasihatkan saya habib, tetapkan hati.

  Maaf kerana menulis panjang sekali. Semoga Allah merahmati Habib dan semuanya di atas perjuangan dan kecintaan pada yang maha kuasa.

  #86830859
  Munzir Almusawa
  Participant

  Alaikumsalam warahmatullah wabarakatuh,

  Kebahagiaan dan Kelembutan Nya semoga selalu menyelimuti hari hari anda,

  Saudaraku yg kumuliakan,
  mimpi agung yg bukan dari syaitan, karena Rasul saw bersabda : \"Barangsiapa yg melihat aku dalam tidur maka sungguh ia melihat aku, dan syaitan tak bisa menyerupaiku\" (Shahih Bukhari).

  maka dengan cinta dan rindu kepada Allah dan Rasul Nya, juga kepada para shalihin maka akan menuntun kita pada segenap kemuliaan ibadah, sifat sifat mulia akan muncul dalam kehidupan kita,

  dengan cinta dan rindu kepada Allah dan Rasul saw pula akan terkikis sifat sifat buruk dari hati kita,

  demikian indahnya hari hari ahlulmahabbah, mereka terus dibimbing pada kesempurnaan hidup, hingga mereka wafat dalam kemuliaan kelak,

  Demikian saudaraku yg kumuliakan, semoga dalam kebahagiaan selalu, semoga sukses dg segala cita cita,

  Wallahu a\’lam

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • The forum ‘Forum Masalah Umum’ is closed to new topics and replies.