February 27, 2021

Kemusykilan Agama

Home Forums Forum Masalah Fiqih Kemusykilan Agama

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts
  • #160526479
    Shahrul Fahmi
    Participant

    Assalamualaikum Habib,

    Apa khabar Habib? Bagaimana kesihatan Habib sekarang? Ada perbezaan?

    1) Adakah memyentuh handphone yg ada Al-Quran di dalamnya kita mesti ada wudhu\’?
    Adakah itu dikira sebagai mushaf kerana ada ayat ayat Al Quran di hand phone?

    2) Wajibkah seseorang muslimah memakai stokin untuk menutup aurat kaki nya?

    3) Saya ada kitab Fathul Baari syarah oleh Syeikh Abdullah b Baz dan kitab \’ Solat seperti Nabi\’ karangan Syeikh Albani. Saya baru tahu yg isinya ada unsur unsur Wahabi. Jadi sebaiknya apakah saran Habib untuk saya lakukan terhadap kitab itu. Buang saja atau dibakar atau ditanam supaya orang lain tak dapat baca?

    4) Habib, saya ingin sangat nak order poster Habib Umar Hafidz yg besar yg terletak di dewan Markas Habib tu. Bolehkah? Saya ingin letak di dalam kamar belajar saya untuk menjadikan motivasi. Dengan besar harapan Habib boleh tolong saya dalam ini.

    5) Buku Habib yg terbaru, \" Meniti Kesempurnaan Iman\" ada perkataan \’COPYRIGHTED\’. Apa maksudnya Bib? Adakah Habib izinkan untuk printing? Saya dari S\’pura sukar untuk beli kitab Habib. Jika diizinkan saya nak print beberapa copy untuk dihadiahkan kpd teman-teman saya yg sangat menyintai dan merindui Habib.
    Habib, jikalau saya ubah cover page dan letak gambar Habib, boleh tak? Saya print bukan utk dijual tetapi sebagai hadiah.

    Terima kasih Habib Munzir yg mulia semoga Allah membalas jasa Habib.

    #160526536
    Munzir Almusawa
    Participant

    Alaikumsalam warahmatullah wabarakatuh,

    kebahagiaan dan Kesejukan Rahmat Nya semoga selalu menaungi hari hari anda,

    Saudaraku yg kumuliakan,
    Alhamdulillah, saya sehat wal afiah, dan rindu pula pada anda, kapan kunjung ke jakarta lagi?, jika ada masa kunjunglah 17 ramadhan ini, acara besar dihadiri ratusan ribu muslimin muslimat.

    1. menyentuh handphone yg padanya Alqur\’an digital tidak diperlukan wudhu, sebab didalam madzhab syafii menyentuh Alqur\’an mesti berwudhu, namun menyentuh Tafsir yg syarahnya lebih banyak dari kalimat Alqur;annya tak diperlukan wudhu, maka handphone pun demikian, ia tidak hanya Alqur\’an saja, tapi ada message, contact, calender, web dan lainnya, maka boleh menyentuhnya tanpa wudhu.

    2. layaknya wanita menutup kakinya karena bagian dari aurat, namun kita tak dipaksa berbuat lebih dari kemampuan kita.

    3. saran saya buku itu boleh dibakar, tapi baiknya disimpan saja untuk perbandingan masalah hingga kita tahu banyaknya kesalahan faham wahabi dalam menafsirkan hadits.

    4. anda berkirim email lah pada admin II : aisyahnajmatunnisa@yahoo.com
    Insya Allah saya akan instruksi padanya agar kirimkan foto foto guru mulia pada email anda dg file attachement.

    5. Saya telah mengizinkan semua yg ada di web ini berupa artikel, buku, Tanya jawab, atau audio dan vcd ceramah yg kami tampilkan untuk dimanfaatkan, atau disebarkan, atau dimiliki untuk tambahan ilmu pengetahuan,

    Demikian saudaraku yg kumuliakan, semoga dalam kebahagiaan selalu, semoga sukses dg segala cita cita,

    salam rindu

    #160526542
    Shahrul Fahmi
    Participant

    Terima kasih Habib.

    Maaf ulan Ramadhan saya tidak dapat keluar negara. Saya sedang tunggu jawapan dari Embassy Saudi untuk luluskan visa untuk saya menunaikan Haji tahun ini. Oleh itu saya kena kumpul cuti saya semoga dapat berangkat ke Tanah Suci.

    Saya amat rindu Jakarta dan Habib. Insyallah saya akan ke sana selepas musim Haji. Kini saya akan membawa beberapa teman dan saudara yg mencintai Habib dan Habib Umar.

    Doakan kami ye Bib.

    Kami rindukan kota Sayidina Muhammad SAW.

    #160526565
    Munzir Almusawa
    Participant

    Alaikumsalam warahmatullah wabarakatuh,

    kebahagiaan dan Kesejukan Rahmat Nya semoga selalu menaungi hari hari anda,

    Saudaraku yg kumuliakan,
    tepat… bulan Muharam Guru Mulia tiba di Jakarta, dan kita akan membuat acar Akbar Insya Allah,

    salam rindu untuk sayyidina Muhammad saw di Madinha Almunawarah

    Demikian saudaraku yg kumuliakan, semoga dalam kebahagiaan selalu, semoga sukses dg segala cita cita,

    Wallahu a\’lam

    #160526704
    Shahrul Fahmi
    Participant

    Masya Allah,

    Habib, tarikh apakah Habib Umar Hafidz akan turun Jakarta?

    Habib ada jadualnya?

    Ada satu soalan yg baru saya ingat, Habib pernah sarankan jikalau mahu mendapat anak , kita disarankan bernazar kan dgn nama Muhammad. Jikalau kita nazar begitu dan sekiranya ditakdir ada anak lelaki,lalu kami tambah nama di belakang nama Muhammad,seperti, Muhammad Abdul Shafi, boleh tak?

    Dan jika perempuan hendak dinamakan Nur Safinatun Najah, apa maknanya?

    Syukran kathiran Habib kerana sudi menjawab soalan-soalan Al-Faqeer. Saya walaupun jauh sekali dari Jakarta, tetapi saya tiap hari masuki website MR utk melihat perkembangan majelis di sana. Saya rindu sangat pada Habib. Insyaallah kalau saya datang lagi, boleh saya temu Habib di Markas?

    #160526712
    Munzir Almusawa
    Participant

    Alaikumsalam warahmatullah wabarakatuh,

    kebahagiaan dan Kesejukan Rahmat Nya semoga selalu menaungi hari hari anda,

    Saudaraku yg kumuliakan,
    1. beliau kunjung setiap awal muharram setiap tahunnya, tapi jadwal tanggalnya belum kita terima.

    2. boleh, ditambah dengan nama lain asalkan ada nama Muhammad.

    3. jika wanita boleh diberi nama apa saja, Nur Safinah Naha artinya Bahtera penyelamat

    4. jika saudaraku tercinta ke Jakarta, Insya Allah kita jumpa di markas.

    Demikian saudaraku yg kumuliakan, semoga dalam kebahagiaan selalu, semoga sukses dg segala cita cita,

    salam rindu

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • The forum ‘Forum Masalah Fiqih’ is closed to new topics and replies.

Artikel Terpopuler

Artikel Terbaru