January 20, 2021

Masalah Solat

Home Forums Forum Masalah Fiqih Masalah Solat

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #165855798
    Shahrul Fahmi
    Participant

    Assalamualaikum Habib yg dihormati,

    1) Semasa menjadi makmum solat jemaah, selepas imam membaca Al-Fateha, wajibkah selepas itu makmum membacanya kerna selepas imam baca Fateha diteruskan baca surah? Dalam situasi begitu, haruskah makmum mendengar saja imam baca surah dan imam tanggung Fateha makmum ataukah makmum harus membaca sendiri Fatehanya?

    2) Apabila saya mengajar isteri saya Al-Quran di rumah, wajibkah isteri saya menutup aurat ketika membaca Al QURAN?

    3) Jikalau saya dan isteri mahu menziarah Hadramaut dan Darul Mustofa, adakah hotel yg berdekatan yg mana saya boleh tinggal buat beberapa hari?

    4) Kitab edisi kedua \’Kenali Aqidahmu\’ akan Habib menjual kitabnya ataukah akan ada online di website?

    5) Habib, ana nak tanya kalau Markas Habib ada khidmad printing? Ana sangat suka poster Hb Umar di dewan halaman markas tu. Sungguh besar dan kualitasnya bagus. Kalau print aje sama size dan kualitas, harganya berapa tanpa frame? Ana dah email pada Admin MR seperti Habib sarankan dan katanya kalau email sizenya sungguh besar sekali. Kalau mahu turun di Markas, dan mereka boleh buatkan. Kalau boleh dan Habib izinkan, lain kali ana turun Jakarta, ana nak beli poster itu dgn size dan kualitas yg sama. Harap Habib dapat tolong ana yg keinginan sangat.

    Syukran Habib.

    #165855806
    Munzir Almusawa
    Participant

    Alaikumsalam warahmatullah wabarakatuh,

    Kemuliaan Ramadhan, Kesucian Nuzulul Qur\’an, Cahaya Keagungan Lailatul Qadr, Keluhuran Badr Alkubra, dan Ijabah pada hari hari shiyam dan qiyam semoga selalu menaungi hari hari anda,

    Saudaraku yg kumuliakan,
    1. betul, kita wajib membaca fatihah, oleh sebab tu, imam hendaknya diam selepas membaca fatihah seberapa detik, untuk berikan kesempatan makmum baca fatihah, namun jika fatihah kita belum selesai dan imam sudah lanjut dg surat maka kita teruskan fatihah sampai selesai, namun jika imam rukuk karena ia cepat sangat dalam membaca surat, maka rukuklah, tinggalkan sisa fatihah, dan imam menanggungnya.

    2. tidak diwajibkan menutup aurat dalam hal ini, namun dari Bab adab pada alqur\’an maka hendaknya menutup aurat yg batas sopan saja, tidak perlu menutup aurat seperti berhadapan dengan pria non muhrim.

    3. ada hotel di kota Tarim, ia di pusat kota tarim, namun untuk kerumah Guru Mulia kira kira berjarak 2km, tapi jika anda ingin dekat dengan rumah Guru Mulia, maka ada banyak rumah rumah kosong milik orang saudi dan lainnya yg disewakan jika mereka tak ada, mereka jarang datang, cuma buat rumah dekat habib saja, rumah mereka kosong, dan diamanatkan pada Hb Abdullah Mauladdawilah untuk dirawat, dibersihkan, dan dijaga, maka rumah itu diizinkan untuk disewakan, uangnya untuk biaya perawatan rumah itu.

    bila anda nak ke Hadramaut dan ke Tarim dan tak nak tinggal di hotel, tapi nak tinggal di dekat rumah hb umar, saya dapat hubungi fihak tarim tuk siapkan tempat dan kabarkan harga sewanya, rumah bagus bagus, ada dapur (kitchen room), air conditioner dan lainnya lengkap.

    4. kitab tsb masih ada perbaikan dan edit, jika selesai maka akan dijual, dan tidak ditampilkan di web sebab dia sama dengan kenalilah akidahmu edisi satu yg ada diweb, cuma ditambahkan beberapa tanya jawab di forum, yg memperjelas beberapa masalah, jika kitab sudah ada akan diumumkan pada tex berjalan di web.

    5. tak payah, akan saya kirimkan ke alamat anda di s\’pore dalam cd. bukan satu foto, tapi beberapa foto guru mulia dg resolusi besar, jika dicetak sebesar apapun akan hasilnya bagus insya Allah.

    anda sms kan alamat anda ke sekertaris saya Muhamad ainiy di : +628170760030.

    saya kirim senin insya Allah.

    Demikian saudaraku yg kumuliakan, semoga dalam kebahagiaan selalu, semoga sukses dg segala cita cita,

    Wallahu a\’lam

    #165855807
    Munzir Almusawa
    Participant

    atau anda nak kunjung ke Jakarta acara di Attin malam 17 ramadhan kah..?

    #165855810
    Shahrul Fahmi
    Participant

    Assalamualaikum Habib,

    Maaf, memang keinginan ana nak kunjung Ramadhan ini, tapi oleh kerana masalah wang dan cuti dari tugas, terpaksa ana tangguh hingga bulan Muharram. Ana baru saja menjalani scan MRI di hospital, oleh itu ada kekurangan wang ke Jakarta masa ini tapi insyaAllah lepas membayar kos-kos medical ana, lagi 2-3 bulan ana boleh buat persiapan untuk kunjung ke sana.

    Tapi, Habib, kan harga kos postage ke S\’pura mahal? Ana dengar dikenakan 500 000 rp ye? Ni ana baru terima semalam package dari panitia MR dalam bentuk DVD ceramah Habib di Nisfu Syaaban dan juga ana tempah jubah, Kos nya dikatakan 500 000 rp.

    Ana ada minta video yg ana hadir di Al-Munawar tapi ana rasa tidak di bikin dalam bentuk CD.

    Tapi insyaallah ana akan SMS Muhd Ainiy alamat ana. Terpulang pada Habib mana yg terbaik untuk dihantar. Kalau boleh disertakan foto Habib Munzir juga bolehkan kan yg berjubah merah?

    Syukran ya Habib. Salam Rindu.

    #165855811
    Munzir Almusawa
    Participant

    saudaraku yg kucintai,

    anak akan coba cari file vcd saat anda hadir di almunawar, insya Allah disertakan dalam kiriman dan foto, tak payah pasal dana.

    salam rindu tuk teman teman saudara mulia pecinta Rasul saw di S\’pore

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • The forum ‘Forum Masalah Fiqih’ is closed to new topics and replies.

Artikel Terpopuler

Artikel Terbaru