Home Forums Forum Masalah Fiqih Pelaburan

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #136183673
  Shohibulburdah
  Participant

  Assalamualaikum waramatullah wabarakatuh

  Habib Munzir yang dimuliakan

  Bagaimana pelaburan yang ditetapkan jumlah pembayran balik contohnya melabur 1juta.. jumlah yang ditetapkan pembayaran balik(keuntungan) 2 juta tetapi tempoh tidak diketahui bergantung kepada keungtungan sebanyak 20% bulanan yang akan di bayar setiap bulan.

  sekian wassalam

  #136183717
  Munzir Almusawa
  Participant

  saudaraku yg kumuliakan,

  saya kurang jelas makna \"pelaburan\", kiranya apa maksudnya?, apakah yg dimaksud adalah syirkah, yaitu syarikat usaha?, atau modal usaha/saham?

  #136183754
  Shohibulburdah
  Participant

  Assalamualaikum wrt wbh

  Habib yg dimuliakan,
  Maaf atas pertanyaan yang merepotkan habib.

  Pelaburan yg dimaksudkan disini ialah sebuah syarikat MLM menawarkan pelaburan sebanyak 1 juta – sebagai pulangan diberikan
  1)produk,
  2)pelaburan dgn insurance (investment link)
  3)janji pulangan 2 juta yg akan dibayar setiap bulan sebanyak 20% begantung kpd keuntungan syrikat tersebut tetapi tempoh masa pembayaran tidak ditetapkan.

  Allahu a\’lam

  Mohon doa habib agar Allah mempermudahkan, merahmati urusan kami sekeluarga demi menuju sebuah keluarga sakinah menjadi contoh teladan yg baik dibwah mahabbah SAW dan disatukan hati kami dengan para pecinta Rasulullah agar kami bisa beroleh syafaaat para pecinta SAW khususnya alAllamah alHabib Munzir alMusawa sampai ke nenenda mulia saw .

  #136183778
  Munzir Almusawa
  Participant

  Alaikumsalam warahmatullah wabarakatuh,

  Anugerah dan Cahaya Rahmat Nya semoga selalu menerangi hari hari anda,

  Saudaraku yg kumuliakan,
  sepanjang yg saya pelajari hal itu tak dibenarkan dalam syariah, dikarenakan asuransi (insurance) tak diakui dibenarkan dalam syariah.

  lalu pula perjanjian pengembalian uang dg batas angka yg dipastikan pun tak dibenarkan dalam syariah, walaupun pengembaliannya tidak berkala dalam jumlah yg sama.

  namun jika anda ragu akan kejelasan bahasa yg bisa membuat salah makna, anda dapat menghubungi Hb Ali Zainal Abidin AL Hamid di Kualalumpur, +60122601449, beliau sahabat saya dan akan memberikan kejelasan yg insya ALlah dapat lebih jelas.

  Demikian saudaraku yg kumuliakan, semoga dalam kebahagiaan selalu, semoga sukses dg segala cita cita,

  Wallahu a\’lam

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • The forum ‘Forum Masalah Fiqih’ is closed to new topics and replies.